Feestelijke Bevrijdingstour 05.05.2020

Feestelijke virtuele bevrijdingstour

Op 5 mei 2020 vieren we in Nederland 75 jaar bevrijding 

Een virtuele bevrijdingstour langs de verzorgings en verpleeghuizen in de Langstraat op Bevrijdingsdag.

In het jaar waarin we herdenken en vieren dat we al 75 jaar in een vrij land leven, worden we vanwege het coronavirus beperkt in onze vrijheid. Een beperking in vrijheid omdat onze vrijheid een bedreiging is voor de volksgezondheid.
Daarom zitten we veelal thuis en ligt het sociale en economische leven voor een groot deel stil. Dagelijks worden we in meer of mindere mate geconfronteerd met de impact die dit heeft op ons leven.

De bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen mogen geen bezoek ontvangen. Afstand is noodzakelijk voor hun eigen gezondheid. De eenzaamheid is groot achter de ramen in de huizen en de afstand brengt wellicht een herinnering naar boven naar de oorlog. 75 jaar vrijheid vieren in beperking van vrijheid op afstand.

Popkoor Voix-Là, het projectkoor van stichting Passie voor de Langstraat, had een bevrijdingstour gepland langs de verzorgings-en verpleeghuizen op 5 mei. 

Vanwege corona kon dit helaas niet doorgaan. En werd er een alternatief bedacht. 

Een virtueel bevrijdingsconcert via een LED-scherm. 

Om dit mogelijk te maken hebben de koorleden van Popkoor Voix-Là de nummers thuis ingezongen. 

In de huiskamer of slaapkamer werd een feestelijk podium gecreëerd in rood-wit-blauw of oranje accenten. Vanuit de ‘thuis studio’ werden nummers als We’ll meet Again, Het Dorp en Pak maar mijn hand ingezongen. Het themanummer van de Passie ‘Je staat niet alleen’ van Guus Meeuwis werd zelfs vijfstemmig ingezongen en onder elkaar gemonteerd. Een hele klus. Niet alleen koorleden waren zichtbaar op het grote scherm, ook beelden van de bevrijding van Waalwijk en Sprang-Capelle. Zwart-wit maar ook in kleur. 

In totaal werden vijf verzorgingshuizen aangedaan. 

Om 9.30 reed de grote bus van Vidiled met daarachter het LED-scherm voor bij Elzenhoven in Sprang. Van Sprang reed men naar Waspik van daaruit naar Kaatsheuvel en Loon op Zand om vervolgens bij Eikendonk in Waalwijk te eindigen. 

De verpleeg/verzorgingshuizen kregen een bloemstuk aangeboden met dank aan Ambianze Bloem & Sfeer, die dit mogelijk maakte. De feestelijke rood, wit en blauwe cup cakes werden hartelijk in ontvangst genomen. 

De bewoners waren zichtbaar geroerd, een traan in de ogen bij Het Dorp, een fonkeling van blijdschap. Een beetje licht in deze moeilijke tijd.

De laatste stop was Eikendonk hier werd via het LED scherm gezongen en was er live zang door Josefine Wijnhoven, die Maria zou vertolken tijdens de Passie. 

In Eikendonk werd een cheque uitgereikt aan Voedselbank de Rijglaars. Mensen die een ticket hadden gereserveerd voor de derde editie van de Passie van de Langstraat kregen de keuze om het geld terug te krijgen of om het te doneren aan de voedselbank, waar het oorspronkelijk ook voor bedoeld was. Veel mensen gaven aan het graag te doneren. Vidiled besloot vervolgens om dit initiatief ook financieel te ondersteunen. De stichting heeft het bedrag in verband met 75 jaar bevrijding met 75 euro verhoogd waardoor er -in verband met corona- een digitale cheque via het LED scherm werd aangeboden van € 1075,-.

Josefine zong speciaal voor alle vrijwilligers van de voedselbank ‘This is the Moment’, met op de achtergrond de enthousiast meedeinende koorleden van Voix-Là, live te zien op het grote LED scherm.

Een digitale tribune, gecreëerd dankzij de moderne en technische mogelijkheden, zodat de koorleden er op die manier toch bij konden zijn.

De Passie in Concert staat gepland op 31.10.2020 in de Rabobank, afhankelijk van de richtlijnen die dan gelden.